10. Bölüm
- Şadoğlu Konağı
Miran: Hani taşları şahit tutuyorsun ya, bu konağın tüm taşları şahidim olsun, sana yalan olmayan bir şey getirdim. Bende sana ait bir şey var.
Reyyan: Sende artık bana ait hiçbir şey yok Miran. Çek git yoksa bağırırım. Seni burda görürlerse yaşatmazlar.
Miran: Bağır, yaşatmasınlar. Fark etmez. (Kelebek tokayı Reyyan'a verir)
Reyyan: Ne bu?
Miran: Bu seni ilk gördüğümdür.
Reyyan: Benim bu. Yıllar önce kaybetmiştim. Nereden buldun sen bunu? Ne işi var sende?
Miran: Ne oldu? Bağırmıyorsun. Sen başkasının olamazsın. Sen hep benimdin. Beni hiç bilmeden bile.
Reyyan: Ben bir kere senin oldum. Onda da sana güvenemeyeceğimi öğrettin bana. Taşları şahit tutuyorsun ya, buna da şahit olsunlar. Bir daha güvenmem sana. Dedin ya sana verdiğim bütün sözleri tuttum. Düşersen tuttum, tutamazsam arkandan seninle düştüm diye. Ama sen benim yoluma taş oldun Miran. Sen düşürdün beni, başkası değil.
Miran: Düzelteceğim. Söz veriyorum. Güvenini kazanacağım. Bana yeniden, eskisi gibi o güven dolu gözlerle bakmanı sağlayacağım. Gel benimle.
Reyyan: Kim olarak? (Gönül'le düğün resmini Miran'a verir)
Reyyan: Kapatman olarak mı? Sen artık benim karşıma çıkmayacaksın Miran. Sakın Miran, tek bir yalanını daha duymak istemiyorum. Şimdi git. Ait olduğun yere, evine, karına git.
-Aslanbey Konağı
Fırat: Miran, hoşgeldin kardeşim.
Miran: Gönül!
Fırat: Miran hayırdır?
Miran: Gönül! Gönül çık dışarı!
Azize: Miran ne oluyor?
Sultan: Hayırdır Miran, ne oldu?
Gönül: Miran?
Miran: Seni boşuyorum Gönül!
Gönül: Miran.. Sen ne diyorsun?
Miran: Seni boşuyorum diyorum. Ben sana demedim mi? Eğer Reyyan bu evliliği ben söylemeden bir başkasından duyarsa senden bilirim demedim mi?
Gönül: Miran ben..
Miran: Şimdi bu konaktaki herkes şahidim olsun, seni boşuyorum Gönül! Duydun mu?! Seni boşuyorum Gönül!
Gönül: Hayır! (Miran'ın ayaklarına kapanır)
Miran: Kalk!
Sultan: Gönül!
Gönül: Hayır! Bunu bana yapamazsın!
Sultan: Kalk Gönül!
Gönül: Yapamazsın bunu bana! Yapamazsın!
Gönül: Kimin için beni boşuyorsun? Yarın kınası olacak o Şadoğlu kızı için mi?
Miran: Bitti!
Azize: Miran.. (Gönül bayılır, Miran konaktan çıkıp gider)
Yer imleri