Dizifilm 2. Okuma Şenliği Sonuçlarım
5. Kategori: Kadın yazardan bir eser.
Okuma etkinliklerinin hayatıma kattığı faydalara bir yenisini ekleme kararı verdim. Şimdiye dek kategorileri karşılarken yaptığım araştırma ve incelemeler sayesinde okuma alışkanlığımı her aşamasıyla bilinçli hale getirdim. Ama en büyük faydayı da ağırlıklı olarak okuduğum roman türünün yanında hikaye, şiir, biyografi, kişisel gelişim, inceleme, deneme gibi farklı edebi türlerin yüzdesini artırmak oldu. Yeni kararım ise kategorilere uydukça her etkinlikte uzun zaman önce okuyup tekrar okumak istediğim bir esere yer vermek. Hem hafızamı tazelemek hem de bazı eserlerde aynı tadı alıp almadığımı görmek istiyordum. Etkinlik sayesinde kafamda dolanıp duran bu fikri hayata geçirmeye karar verdim. Bence gayet güzel oldu.:)
Feryal Orhon Basık – Küçük Ahşap Ev
Galata Öykü, 166 Sayfa
Okunan Tarih: 26/29 Kasım 2018
Kitaba adını veren ilk öykü olan Heybeliada'nın bugünkü adıyla Lozan Zaferi caddesi üzerinde yer almış Küçük Ahşap Ev’in öyküsü bir nevi anı derlemesi. Olaylar ve ufak değişikliklerle birlikte kişiler gerçek. Akıp giden zamana direnen bu sevimli ev, değişen sahipleriyle birlikte adanın bir döneminin tarihçesini oluşturuyor. Diğer öykülerde ise bazen bir ev, bazen bir ada kedisi, bazen de bir adalının yaşamı yer almakta. Hikayelerin ortak noktası ve kitabın da temeli Heybeliada yani. Sade, temiz ve akıcı bir dile sahip öyküler ada havasını yoğun bir şekilde hissettiriyor.
3. Kategori: Sinemaya veya sahneye uyarlanmış bir eser.
Şampiyon belli tabi ki sahne :)
Edmond Rostand – Cyrano De Bergerac
Türkiye İş Bankası Yayınları, 250 Sayfa
Okunan Tarih: 30 Kasım/5 Aralık 2018
Edmond Rostand’ın 17. yüzyılda yaşamış şair, oyun yazarı ve silahşör Savinien Cyrano de Bergerac'ın hayatından esinlenerek yazdığı ve tiratları ile tiyatro tarihine geçen eseri. Ülkemiz tarihine geçişi de muhtemelen “burun” detayı sebebiyle II. Abdülhamit tarafından sahnelenmesinin yasaklanmasıyla oluyor. Oyuna adını veren Cyrano de Bergerac başkaldırının timsali olduğu gibi Rostand’ın yazarlık hayatında karşılaştıkları ve maruz kaldıklarına da bir cevap sanki. Adeta asaletin ve gururun vücut bulmuş hali olan Cyrano’nun kendisini küçümserken aslında karşındakini yerin dibine sokma becerisi ve özellikle manzum atışmaları bir hayli güldürse de finali gözleri nemlendiriyor. Kesinlikle büyük etki bırakan ve unutmanın mümkün olmadığı bir karaktere sahip oyunun Fransız Edebiyatında yeni bir çağ başlatmasına şaşmamak gerek.
“Varsın, küçücük olsun fütuhatın (zaferlerin), fakat bil,
Onu fetheden sensin, yoksa başkası değil.”
Ülkemizde birçok kez sahnelenen oyunu en son 3 sezon önce İBB Şehir Tiyatroları yorumuyla izlemiştim. İşin başındaki Mehmet Birkiye ve Cyrano rolünde Yiğit Sertdemir’in müthiş performansı ile oldukça başarılı bir uyarlamaydı.
8. Kategori: Bir öykü kitabı.
Samed Behrengi – Bütün öyküleri
Panama Yayın, 319 Sayfa
Okunan Tarih: 6/12 Aralık 2018
Azeri ve Fars kültürü üzerine yaptığı değerli araştırmalar ve derlemeler sebebiyle edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan yazarın öyküleri, çocuklara hitap eden masalsı dili kadar alt metinlerinde çocuk büyük fark etmeksizin insana verilebilecek en güzel öğütleri işlemesiyle dikkat çekiyor. Genelde en bilinen öyküsü Küçük Kara Balık. Fakat ben özellikle Bir Şeftali Bin Şeftali öyküsünün betimlemelerindeki canlılığa hayranım. Hikayenin teması bir yana, bir tohumun can buluşunun böyle adeta tohum dile gelmişçesine tüm hissiyatıyla aktarılması muhteşem.
4. Kategori: 100 Sayfadan az bir eser.
Cengiz Yörük - Çölde Bir Deve
Yeditepe Yayınları, 76 Sayfa
Okunan Tarih: 13/14 Aralık 2018
Öykülerin ortak noktası iyisiyle kötüsüyle insani duyguları işlemesi. Genel olarak karamsar ve hüzünlü bir havası var. Ama arada ince keskin bir mizah da kendini gösteriyor. Bu açıdan biraz Sait Faik havası hissediliyor. Yalnız Köpekler öyküsünün distopik havası bir hayli dikkat çekici. Akıcı ve temiz bir yazı diline sahip yazarın dönemine göre oldukça orijinal bir bakış açısı varmış.
6. Kategori: Herhangi bir edebiyat ödülü almış bir eser.
Harper Lee – Bülbülü Öldürmek
Sel Yayıncılık, 355 Sayfa
1961 Pulitzer Ödülü
Okunan Tarih: 15/22 Aralık 2018
Otobiyografik nitelikteki romanda Güney Amerika’nın zorlu dönemleri bir çocuğun dilinden gerçekten çocukça bir sadelikle naklediliyor. Kitabın en etkileyici yanı kesinlikle bu yalınlığı. Irkçılık ve ön yargının korkunç yüzünü bu saf bakış açısı ile süslemeden uzak bir şekilde okumak insanı daha çok çarpıyor. Kitaptaki diğer etkileyici unsur ise karakterleri. Özellikle Atticus Finch’e hayran olmamak elde değil. Kitabın, karakter/oyuncu eşleşmeleri çok başarılı olan bir film uyarlaması da var. Bazı kısımları sadeleştirilmekle birlikte kitaba sadık kalınmış.
Okunan Kategori Sayısı: 5 X 10 = 50
Okunan Sayfa Sayısı: 1166 / 100 = 11,66
Toplam: 61,66 Puan
Yer imleri