Sevgili senaristlerimiz yine 2 hafta üst üste güzel bölüm yazamama geleneklerini sürdürerek beni şaşırtmadılar. Bölümün iyi olmamasını geçtim finalden önceki bölüm olarak bakınca çok kötüydü... Gerçek anlamda etkilendiğim iki sahne oldu sadece zindandaki Cevdet-Filipos konuşması ve Cevdet'le Azize'nin karşılaştıkları son sahne... Halit Ergenç ve Bergüzar Korel... :img-hi:
Bölüme dair hemen her şey fragmanda, özette vs. verilmişti zaten; Cevdet'in yakalanacağını da, Leon'un Azize'nin başına silah dayayacağını da, kızların İzmir'den kaçmaya çalışacağını da biliyorduk. Hatta sevgili
bhr94 de bahsetmiş; setten gelen fotoğraflar sayesinde kızların Rum bir ailenin evine sığınacaklarını bile biliyordum, o sahneyi izlerken bile "şimdi ne yapacaklar" demedim... Azize ile Leon'un da kızlarla Yakup'un da nasıl kurtulacağını bilerek izledim sahneyi, doğal olarak da heyecanlanmadım, meraklanmadım...
Bölümün başından sonuna kadar bir ters köşe bekledim. Hani o kadar yazılar yazıldı bilmem ne ya onu da geçtim ben haftaya final her şey bu kadar açık ve beklenir şekilde ilerlemez diye düşündüm ama öyle oldu... Bu yüzden finalle ilgili beklentilerimi ne seviyede tutmam gerektiğinden de emin olamıyorum.

DD:
Finalde göreceğimizden emin olduğum tek şey; Azize-Leon sahnesinin planlanmış olduğu... Daha sonra flashback vermek için devamını göstermeseler de saklandıkları yerden ayrılmadan önceki konuşmalarından belliydi bu. Muhtemelen kaçarken de Azize ile Leon bilerek ayrıldı kızlardan, o konuşmadan beri planları sadece kızları yollamaktı... İçten içe işin Cevdet boyutunda da bir plan olduğunu düşünüyorum, ayrıca Filipos'un elinden kurtulmak için bir planları olduğuna da inanmak istiyorum... :865323
Genel anlamda sezonun başından beri en çok canımı sıkan şeyi daha önce yazmıştım: Önemli meseleleri görmezden gelmek için harcanan çaba ve sürekli işlenmesi gereken konuların geçiştirilip oyalanacak başka karakterler/konular bulunması... En yakın örnek geçen hafta Aleksi, bu hafta da Filipos üzerine çok fazla sahne yazılması. Bölüm sonunda öldüğü ve bölümün geneli bu haftaya göre çok daha iyi yazıldığı için geçen haftaki Aleksi sahnelerinden daha az rahatsız olmuştum doğrusu ama finalden 2 hafta önceki bölüm için işlenecek onca konu varken o da fazlaydı sonuçta. Bu hafta da aynı durum Filipos sahnelerinde vardı. Üstüne diğer sahneler de özensiz ve parça parça yazılmıştı dolayısıyla etkileyici vedalaşma sahneleri, savaş sahneleri, planlar hatta ters köşeler beklerken Filipos'un uzun tiratlarını dinlemek beni de sıktı.
Hilal konusunda da Hilal&Leon konusunda da aslında hemen herkes aynı şeyleri söylüyor. Sebeplerinin farklı olduğu düşünülse de sonuç değişmiyor... Kendi adıma özellikle son bölümlerde Hilal'e yazılan pek çok şeyin bana mantıklı gelmediğini ve birkaçı hariç bu sezonki Hilal&Leon sahnelerinin ilgimi çekmediğini daha önce de yazmıştım hala da aynı şeyler geçerli benim için.
Bu sezon dizideki herbir karakter, herbir çift yazılabilecek bir sürü hikaye, sahne vardı fakat yazılmadı. Hangi karakteri, hangi çifti severse sevsin bu konuda eksik hissetmeyen bir izleyici bile olduğunu sanmıyorum ben; kimsenin beklentileri tam olarak karşılanmış değil. Sadece karakterler ve çiftler için de değil ayrıca, aynı durum milli mücadele için de geçerli… Şahsen en çok üzüldüğüm nokta da bu...
Bölüme dönersem; Yıldız&Yakup sahnesindeki replikleri ben de sevdim. Bu ilişkide izleyemediğimiz çok şey olsa da özellikle son bölümlerde güzel sahneler, replikler yazıldığını kabul etmeliyim.
cemre288 Nickli Üyeden Alıntı
* İlk sahnede, Yıldız'ın Yakup'a sarılarak sığınması çok güzeldi. Saniyelik bir an olsa da, o teslimiyeti, güç alma isteğini, hayata tutunmasını fazlasıyla hissettim.
* İkinci sahnede birbirini ruhen tamamlamış bir çift vardı. Yakup'un ruhunu okuyan, kalbinin içini gören Yıldız'ı çok sevdim.
Yakup ''Sarılırsam bırakmam'' diyerek Yıldız'dan ayrılmanın ne kadar zor geldiğini anlatmış oldu.
''Senin sözlerin olsun bana yeter.'' Ne güzel bir cümledir bu...Yakup'un Yıldız'ın hayatındaki konumunu ne güzel belirtmişler.
Bahsettiklerinize aynen katılıyorum. Yakup sezonun başında yaşamaktan bile utanç duyan bir karakterdi, "En güzeli zafer günü ölmek" diyordu çünkü görevinden başka bir şey düşünmüyordu. Yıldız'ı sevdiğinde bile uzun süre bunu göstermedi hiçbir şey söylemedi içinde yaşadı. Onun için her şeye görev icabı olarak bakmak, susmak, bir şeyleri gizlemek çok kolayken hissettiklerini birine açmak ve Yıldız'ın görev olmaktan çıktığını kabul etmek çok zordu çünkü... Bu yüzden Yakup'un "
Meslek icabı susmak gizlemek huyum olmuş" sözü ve Yıldız'ın cevabı -Seni anlamam için sustuklarını dinlemem gerek.- da çok değerliydi benim için.
Yakup-Vecihi konuşması da güzeldi. Yakup'un biraz zorla ve üstü kapalı da olsa çalgıcılarla konuşmalarını düşününce bu konuda Vecihi ile de aralarında bir konuşma geçmesini bekliyordum kaç haftadır. Dediğim gibi Yakup için bu konuda konuşmak hep çok zordu bu yüzden "Biz de sevdayı öğrenme aşamasındaydık ama harp yollarımızı ayırdı" ve "Vatan bir kurtulsun da inşallah kavuşacağız" demesi hatta sadece Vecihi'nin anlattıklarını bakışlarıyla onaylaması bile çok anlamlıydı...
cemre288 Nickli Üyeden Alıntı
Son sahnede , Hilal ve Yıldız'ın konuşması da çok güzeldi.Yıldız olayları muhakeme ederek hareket ediyor. Hilal dinlemeyi reddeden uzlaşmasız tavrını yine sergiledi ama Yıldız çok güzel bir değerlendirme yaparak neden gitmeleri gerektiğini çok güzel açıkladı. Çok beğenim bu kısmı.
Yıldız ve Leon'un o kısacık konuşması beni çok mutlu etti. İkisinin bir normalleşme süreci geçirmesi gerekiyordu. Nuran Hanım'ın saçma kurgusunu bu yönden de tamamlayan senaristlere teşekkür ederim.
Yıldız'ın olayları ve sonuçlarını tartarak gitmeye karar vermesini ve Hilal'e durumu açıklamasını sevdim ben de.
Yıldız ile Leon arasındaki normalleşme beni de mutlu etti. Yakup zindanda iken Yıldız'a Leon'un yardım etmesi de bu yönde bir adımdı.
Senaristler sezon boyu çoğu şeyi gerektiği şekilde adım adım işleyerek anlatmayı başaramadılar. Ama en azından son bölümlerde bazı şeylerin tamamen havada kalmaması için uğraşmalarının da olumlu olduğunu düşünüyorum...
Bölümün sonunda Azize ile Cevdet İzmir'de Filipos'un elindeyken kızlar Yakup'la beraber cepheye gitti. Hikayenin buradan sonra nasıl ilerleyeceği hakkında benim de net bir fikrim yok doğrusunu söylemek gerekirse. Yakup "sizi cepheye ulaştırmak boynumun borcu" gibi bir şey söylediği için kızların da cepheye gittiğini düşünüyorum ama oradan Ankara'ya mı geçecekler, Yakup cephede mi kalacak İzmir'e mi dönecek, Azize ile Cevdet'i kurtarmak için kim ne yapacak, Sakarya ile Büyük Taaruz arasındaki 1 yılda kim nerede olacak, iki savaşı da gösterecekler mi... bu sorulara henüz bir cevap bulabilmiş değilim...
bhr94 Nickli Üyeden Alıntı
Umarım dizi sonunda Yıldız ve Yakup’u Ankara’da Yakup’un hayal ettiği iğde ağaçlı evde görebiliriz. Mehmet’i de bulmuş olsunlar pek tabi. Hilal’i de İzmir’e ulaştırmış olsunlar. Yıldız ve Yakup’un son sahnelerinin, Leon ve Hilal ile olmasını istediğimi söyleyemeyeceğim. Zaten Hilal ve Leon için izleyenler de bundan hiç hoşnut olmaz. O yüzden her karaktere ya da çifte kendilerine ait bir hikaye sonu yazılır umarım. Gerçi setten gelen fotoğraflar öyle olmayacak diyor ama bakalım.
Muhtemelen İzmir'in kurtuluşunda bütün karakterler İzmir'de buluşacak, zaferi kutlayacaklar vs. daha sonrasını gösterirler mi bilemiyorum doğrusu. Bir ara zaman atlaması yaparak Cumhuriyet'in ilanını da göstereceklerini tahmin ediyordum ama Sakarya'yı da son bölüme bıraktıkları için bir bölümde 2 zaman atlaması yaparlar mı diye düşünüyorum. En azından zaferden sonrasını görmeyi çok isterim ben, hem böylece herkese ayrı bir son da verilmiş olur, daha güzel olur...
Tabii ki "son" için Cevdet'le Azize'nin durumu da çok belirleyici olacak. Doğrusu sürekli ikisi de ölecekmiş gibi bir algı yaratılması -nasıl olur bilemesem de- beni ikisinin de hayatta kalacağını düşünmeye sevk etmiyor değil... Geçen sezon da İçerde'de herkes kardeşlerden birinin hatta ikisinin birden ölmesini beklerken, bütün işaretler mutsuz sonu gösterirken finalde kimseyi öldürmeyip mutlu sonla hepimizi sevindirmişlerdi.
Umarım Vatanım Sensin'in sonunda da en azından herkes mutlu olur...
İyi yorumlar...:love01:
Yer imleri